Bild
Scenen på Pustervik i kvällsbelysning.
Länkstig

AW med forskare: Matpriserna

Populärvetenskap
Samhälle & ekonomi

Varför har matpriserna ökat så mycket? Vilken roll spelar politiken, matjättarna och producenterna? Måste vi vänja oss vid skenande priser, grötdiet och brödköer i en värld där de ekonomiska klyftorna växer? Kan matpriserna avgöra nästa val?

Seminarium
Datum
22 apr 2025
Tid
17:30 - 19:00
Kostnad
Fri entré

Arrangör
Samhällsvetenskapliga fakulteten och Folkuniversitetet i samarbete med Pustervik.

”Det har blivit dyrt att vara svensk”.

Det var ett av huvudbudskapen i den senaste valrörelsen, och många minns nog hur Ebba Busch svingade en svindyr falukorv för att beskriva de stigande priserna.

Sedan dess har ökningstakten fortsatt. Falukorven har skjutit i höjden, precis som de flesta andra livsmedel i svenska butiker. Enligt de senaste siffrorna från SCB ökade matpriserna med 3,9 procent i februari jämfört med samma månad i fjol, och det är osäkert om utvecklingen stannar av.

Varför har matpriserna ökat så mycket? Vilken roll spelar politiken, matjättarna och producenterna? Hur påverkas konsumtionsmönster och folkhälsa? Måste vi vänja oss vid skenande priser, grötdiet och brödköer i en värld där extremväder och missväxt blir vanligare och de ekonomiska klyftorna växer? Kan matpriserna avgöra nästa val?

Välkommen på AW med forskare!

MEDVERKANDE
Marcus Herz, professor i socialt arbete, Göteborgs universitet

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet

Jonas Nordström, docent i miljö- och hälsoekonomi och utredare, AgriFood Economics Centre, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

SAMTALSLEDARE
Mattias Hagberg, journalist och författare

ÖVRIG INFORMATION
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Dörrarna öppnar kl. 17.00.

Mat och bar.