Kost- och ledarskap: intervjuer
Vad blir man med en kandidatexamen inom kost- och ledarskap i bagaget? Hur är det att studera på Kost- och ledarskapsprogrammet? Läs intervjuer med nuvarande och tidigare studenter här.
Studenten Matilda
Varför valde du Kost- och ledarskapsprogrammet?
Mitt intresse för kost och hälsa har alltid varit stort. Eftersom jag lever med celiaki och diabetes är maten en central del i mitt liv – den är inte bara näring, utan också min medicin. Därför kändes det naturligt att välja en utbildning där jag får fördjupa mig i något som betyder mycket för mig.
Hur upplever du utbildningen?
Utbildningen är verkligen "gott och blandat". Den är bred och täcker många områden inom kostvetenskap, allt från näringslära, livsmedelsvetenskap och biokemi till frågor om hållbar utveckling, klimatpåverkan och den offentliga måltiden.
Dessutom ingår kurser i ledarskap, ekonomi, entreprenörskap och arbetsrätt, med fokus på kostverksamhet. Jag har fått med mig otroligt mycket, det känns tryggt att stå på en så stabil grund inför framtiden!
I utbildningen ingår praktik, vad är det viktigaste som du tar med dig från den?
Praktik skiljer sig alltid från teori, sista praktikperioden gjorde jag som livsmedelsinspektör i en kommun. Den gav mig särskilt insikt kring vikten av det mänskliga bemötandet för ett bra samarbete under olika omständigheter. Det fick mig att tänka på värdet av den konflikthantering som är en del i utbildningen.
Hur ser du på din framtida yrkesroll?
Efter utbildningen finns många vägar att välja mellan då utbildningen är bred inom området kost och ledarskap. Utbildningen kan leda fram till många olika tjänstebefattningar. Min senaste praktikplats innebär att jag fått upp ögonen för yrket som livsmedelsinspektör. Jag har ett stort intresse för detta, baserat både på mina personliga erfarenheter och kunskap jag tar med mig från utbildningen. Jag förstår vikten av och vill bidra till, säker mat för alla!
Hur är studentlivet i Göteborg?
Det finns ett rikt studentliv, studentkår och många aktiviteter.
Tips till de som är nyfikna på utbildningen:
- Läs på om programmet och vad det innehåller.
- Ta kontakt med nuvarande studenter och studievägledare
- Våga söka!

Matilda Ekstrand
Ålder: 26 år
Intressen: Kost, hälsa, fotboll, klättring och vandring
Studiebakgrund:
- Gymnasieutbildning: samhällsvetenskapsprogrammet med internationell inriktning
- Floristutbildning
Arbetslivserfarenhet:
Liseberg, Skistar, Volvo, Post Nord
Associate Product Developer Louise
Vad arbetar du med?
Jag arbetar med produktutveckling på Paulig, ett internationellt livsmedelsföretag, inom R&D (forskning och utveckling). Vi utvecklar och optimerar både nya och befintliga produkter. Jag gjorde min praktik på Paulig, vilket bekräftade att det var här jag ville jobba. Jag har bland annat genomfört sensoriska tester, produktbenchmarking, näringsberäkningar, provkörningar i produktion och deltagit i marknadsfotograferingar.
Det är ett inspirerande jobb för den som vill vara kreativ, laga mat, smaka på globala trender och utveckla hållbara produkter.
2024 arbetade jag i Belgien med fokus på tortillas, där optimerade jag recept och utvecklade en ny metod för att utvärdera salsa.
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Framför allt kurserna inom sensorik och ledarskap. Sensorik har gett mig kunskap om sensorisk analys, som jag använder dagligen, medan ledarskapskurserna har gett insikter i hur stora internationella företag är organiserade.
Tips till dig som funderar på att läsa utbildningen:
- Är du intresserad av mat, kost, ledarskap, hållbarhet och vill påverka framtidens matkonsumtion, tveka inte, kör på!
- Programmet ger en bred bas som öppnar många möjligheter till framtiden om du vill jobba i privat eller offentlig sektor.
- Mat kommer alltid vara viktigt för människor. Vi måste konstant utveckla oss och våra produkter för ta hand om vår hälsa, välmående och planet.

Louise Ehrenberger
Ålder: 27
Yrkestitel: Associate Product Developer
Arbertsplats: Paulig
Utbildning: Kostekonomprogrammet (nu Kost- och ledarskapsprogrammet)
Utvecklingsledare Sandra
Vad arbetar du med?
Jag arbetar som utvecklingsledare inom den offentliga måltidsorganisationen i Vänersborgs kommun. Där arbetar jag med menyplanering och dess delar för grundskolan i hela kommunen. Arbetet sker delvis på distans från Göteborg.
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Det jag hade mest nytta av var praktiken, att få komma ut och besöka verkligheten. Att få utföra de olika arbetsmomenten samt skugga de olika yrkesrollerna som var förknippade med arbetsplatsen var givande. Jag uppskattar också den fina samvaron med övriga studenter på programmet.
Tips till dig som funderar på att läsa utbildningen:
- Du ska ha ett genuint intresse för de ämnesområdena som utbildningen behandlar och framförallt ta reda på vart utbildningen leder till samt hur den aktuella arbetsmarknaden ser ut.
- Om du önskar göra karriär inom en måltidsverksamhet är det till hjälp och en fördel om du har tidigare arbetslivserfarenhet.

Sandra Glännman
Yrkestitel: Utvecklingsledare
Arbetsplats: Kostenheten, Vänersborgs kommun
Ålder: 43
Utbildning: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap (nu Kost- och ledarskapsprogrammet) samt Dietistprogrammet
Enhetschef Andreas
Vad arbetar du med?
Jag arbetar idag som enhetschef vid Måltid inom grundskoleförvaltningen i Göteborg stad. I mitt uppdrag ingår att utveckla skolmåltiderna inom mitt område. I arbetet ingår att motivera och stötta medarbetarna så att vi kan leverera goda, näringsriktiga och tilltalande måltider till våra grundskoleelever.
Det är också ett väldigt varierat uppdrag, ena stunden arbetar jag med byggfrågor inför kommande köksbyggnationer för att i andra stunden hantera rehabiliteringsärenden. Jag har aldrig tråkigt på jobbet!
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Utbildningen var mycket gedigen och de delar jag tagit med mig mest av är kurserna som var kopplade till ledarskap och bemötande, näringslära samt kring matkulturer i Sverige och världen.
Tips till dig som funderar på att läsa utbildningen:
- Om du är intresserad av kost och näring och dess sammanhang i Sverige och världen är detta en perfekt utbildning för dig!
- Under utbildningen kommer du få en gedigen kunskap inom ledarskap, storköksproduktion samt gastronomi. Du får också förståelse för hur kroppen tillgodogör sig näringen från de livsmedel som vi stoppar i oss.
- Ha tålamod med de kurser du läser. I början kommer det vara svårt att greppa de olika ämnen som du läser, under läroprocessen, genom intressanta diskussioner, studielitteratur och fantastiska lärare kommer det växa fram ett tydligt sammanhang.

Andreas Lindström
Yrkestitel: Enhetschef, Måltid
Arbetsplats: Grundskoleförvaltningen, Göteborg Stad
Ålder: 38 år
Utbildning: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap (nu Kost- och ledarskapsprogrammet)
Kostchef Laial
Vad arbetar du med?
Jag arbetar som kostchef. Dagen inleds med en runda för att stämma av och hälsa på all personal. Jag vill vara en närvarande och tillgänglig chef. Jobbet innebär ansvar för personal och ekonomi. Det innefattar både mer rutinmässiga uppgifter och att vara en coachande ledare. Det är ett roligt och omväxlande arbete med många utvecklingsmöjligheter. Jag trivs på jobbet, det händer saker hela tiden och det är en bra stämning. Samtidigt finns det utvecklingsmöjligheter. Både inom den offentliga sektorn, i det privata arbetslivet och möjlighet till fortsatta studier.
Av det du lärde dig under din utbildning, vad har du mest nytta av i ditt arbetsliv?
Ledarskapet är en stor del av mitt jobb. Vi jobbar mycket med gruppdynamik, arbetsmiljö och trivsel. Det ingick i utbildningen så jag med mig många metoder och verktyg som jag använder nu.
Tips till dig som funderar på att läsa utbildningen:
- Jag tycker att alla borde läsa programmet. Det ingår mycket allmänkunskap om kost, näring och hållbar utveckling. Utbildningen ger en bra grund att stå på!
- Det var bra att det ingick praktik.
- Åren på utbildningen var jättekul.

Laial Kaiss Hassan
Yrkestitel: Enhetschef, kostchef
Arbetsplats: Sjukhuset NÄL
Utbildning: Kost- och ledarskapsprogrammet