Geriatrisk nutrition
Geriatric nutrition
Om kursplanen
Betygsskala
Kursens moduler
Inplacering
Kursen är en fördjupning inom klinisk nutrition och ges inom ramen för dietistutbildningen, 180/240 hp, under termin 7 och 8. Kursen kan även ges som fristående kurs.
Kursen kan ingå i följande program: 1) Dietistprogrammet (VDIEM) och 2)
Dietistprogrammet (M1DIP)
Huvudområde
Fördjupning
Klinisk nutrition
A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs dietistexamen, 180 hp, kandidatexamen i huvudområdet kostvetenskap 180 hp eller kandidatexamen inom något av hälsovetenskapernas huvudområden 180 hp eller motsvarande.
Innehåll
Kursen fokuserar på den växande gruppen äldre personer och att många är särskilt sårbara för undernäring. Kursen inriktar sig på att det kan vara helt olika utmaningar att tillhandandahålla optimal nutrition inom olika verksamheter för äldre människor. Både fysiologiska och patofysiologiska förändringar som påverkar nutritionen behandlas. Att funktioner som smak- och luktsinne försämras med åldrandet och därmed påverkar näringsintaget negativt, diskuteras i kursen. Vidare studeras åldrandets påverkan på behovet av näringsämnen. Kursen bygger på den senaste forskningen kring äldres näringsbehov och studenten får genom en kartläggning producera en handlingsplan för ett förbättrat nutritionsomhändertagande inom en egen vald verksamhet.
Mål
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- beskriva den äldre människans näringsbehov samt fysiologiska och patofysiologiska faktorer som kan påverka detta
Färdigheter och förmåga
- självständigt identifiera och lämna förbättringsförslag på nutritionsproblematik inom ett definierat område för äldre människor
- diskutera aktuell forskning inom geriatrisk nutrition
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt värdera forskning inom geriatrisk nutrition
- reflektera över äldres autonomi i ett förbättringsarbete kring nutritionsproblem samt över begränsningarna i den egna kunskapen utifrån den egna professionens referensramar och behov
- reflektera över hur nutritionsbehandling kan påverka äldre personers möjlighet till goda livsvillkor
Hållbarhetsmärkning
Former för undervisning
Kursen innehåller sex undervisningstillfällen på distans.Mellan schemalagda tillfällen t arbetar studenten med egna arbeten och grupparbeten. Kommunikationen sker via Göteborgs universitets lärplattform Canvas och andra digitala plattformar.
Examinationsformer
Kursen examineras genom:
- en muntlig och skriftligt presenterad handlingsplan i par eller grupp
- en enskild skriftlig reflektionsuppgift
Obligatoriska moment bestående av:
- närvaro vid seminarium av falldiskussioner
- närvaro vid två av tre övriga seminarier i kursen
- aktiv närvaro vid övriga gruppers redovisningar av handlingsplan
Frånvaro från obligatoriska moment ersätts med liknande moment eller alternativ uppgift som motsvarar momentets innehåll.
Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, ska sådan begäran inlämnas skriftligt till kursansvarig institution och bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap paragraf 22).
I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska studenten i normalfallet garanteras tillgång till minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) under en tid av åtminstone ett år med utgångspunkt i kursens tidigare uppläggning.
Betyg
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).
Kursvärdering
Kursvärdering sker skriftligt. Kursansvarig lärare sammanställer analys av kursvärdering och ger förslag till utveckling av kursen. Analys och förslag återkopplas till studenterna. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.