Klinisk nutrition - vetenskaplig metod
Kort om kursen
Kursen fokuserar på såväl basal som mer avancerad statistik och forskningsmetodik inom det nutritionsepidemiologiska området.
Om utbildningen
Kursen fokuserar på såväl basal som mer avancerad statistik och forskningsmetodik inom det nutritionsepidemiologiska området. Genom föreläsningar och övningar presenteras planering och genomförande av studier och bearbetning av kvantitativa data inom olika studiedesigner, såsom experiment, kohortstudie, fall-referentstudie och tvärsnittstudie.
Epidemiologiska begrepp såsom prevalens, incidens, relativ risk, odds ratio, kausalitet, precision och validitet diskuteras. Teorin bakom hypotesprövning diskuteras. Du får tillfälle att översiktligt lära dig statistikprogrammet SPSS och använder detta till att utföra t-test, icke-parametriska test, ANOVA, Chi-tvåtest och multivariat linjär regression samt logistisk regression. I mindre grupp får du planera och genomföra analys av ett större datamaterial från ett nutritionsepidemiologiskt projekt, som sedan redovisas muntligt och skriftligt. Här ligger fokus på multivariat linjär regression där du förväntas kunna hantera intermediära variabler, confounding variabler och interaktion.
Den kvalitativa forskningens vetenskapliga grund och metoder presenteras även och skillnader och likheter mellan kvantitativ och kvalitativ forskning diskuteras översiktligt.
Behörigheter och urval
Behörighet
För antagning till kursen krävs:
- dietistexamen alternativt godkända kurser inom en dietistutbildning om minst 180 hp på grundnivå, inklusive en godkänd kurs i kvantitativ metodik om lägst 3 hp eller en motsvarande hälsovetenskaplig alternativt hälsoinriktad naturvetenskaplig utbildning med godkända kurser på grundnivå om lägst 180 hp
- inklusive godkänd kurs i kvantitativ metodik om lägst 3 hp. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 2 och Engelska A/Engelska 5
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp