Bild

Foto: eloneo från Pixabay
Forskningsmiljön Mat och måltider
Forskningsgrupp
Kort beskrivning
Forskningsmiljöns målsättning är att främja kostvetenskaplig forskning som bidrar till kunskap om mat och måltider där hållbarhet, hälsa, nutrition, lärande och ledarskap är centrala aspekter. Forskningen som bedrivs har fokus på matvanors betydelse för hälsa, måltider i och utanför hemmet, offentliga måltider, och skolämnet hem- och konsumentkunskap.
Forskningsmiljön arbetar för att skapa samhällsrelevant kunskap om mat och måltider genom:
- Forskningsprojekt om bl.a. hållbara matvanor, ämnesintegrerad matundervisning, nutrition, måltidsutveckling, matens smaklighet och acceptans och matmiljö.
- Förmedling av kunskap om människors möte med mat och måltider.
- Samverkan med externa parter för att förbättra möjligheten till hälsosamma och hållbara måltider.
Exempel på doktorandarbeten inom forskningsmiljön:
- Estimating added and free sugars intake in Swedish adolescents – Methods, food sources, nutritional implications, and potential food label impact. (Julia Wanselius).
- Opportunities and challenges for a shift towards more plant-based diets in public and private meals considering climate impact, health aspects and acceptance. (Mari Wollmar).
- Subject integrated food education in a Swedish primary school. (Louise Hård).
- Vegetable and fruit consumption among children: Exploring thoughts and intake, and developing a new health promotive practice (Hannah Helgegren).
- Dietary intake and nutritional status among youth adhering to plant-based or omnivorous diets in Sweden. (Isabelle Mulkerrins).
- Assessment of knowledge-in-action - Challenges and opportunities in Swedish home economics education (Jenny Lind).
Deltagare:
- Christina Berg (Extern länk)
- Gabrielle Edwards (Extern länk)
- Lena Gripeteg (Extern länk)
- Patrik Hansson (Extern länk)
- Hannah Helgegren (Extern länk)
- Louise Hård (Extern länk)
- Karin Landström (Extern länk)
- Christel Larsson (Extern länk)
- Christina Lundberg (Extern länk)
- Jenny Lind (Extern länk)
- Cecilia Magnusson Sporre (Extern länk)
- Sara Mcgarvie (Extern länk)
- Isabelle Mulkerrins (Extern länk)
- Päivi Palojoki (Extern länk)
- Anna Post (Extern länk)
- Hillevi Prell (Extern länk)
- Mia Prim (Extern länk)
- Jenny Rendahl (Extern länk)
- Malin Rödin (Extern länk)
- Agneta Sjöberg (Extern länk)
- Frode Slinde (Extern länk)
- Annica Strand Johansson (Extern länk)
- Julia Wanselius (Extern länk)
- Mari Wollmar (Extern länk)
Människors möte med mat och måltider
Boken Människors möte med mat och måltider, erbjuder djupgående insikter i hur matvanor och måltider formas av samhällsförändringar, hållbarhetsutmaningar och kulturella influenser. Boken, riktad till yrkesverksamma och studenter inom kostvetenskap, undersöker allt från växtbaserade kostalternativ till den offentliga måltidens politiska styrning.
