Bild
Foto: eloneo från Pixabay
Länkstig

Forskningsmiljön Mat och måltider

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Kort beskrivning

Forskningsmiljöns målsättning är att främja kostvetenskaplig forskning som bidrar till kunskap om mat och måltider där hållbarhet, hälsa, nutrition, lärande och ledarskap är centrala aspekter. Forskningen som bedrivs har fokus på matvanors betydelse för hälsa, måltider i och utanför hemmet, offentliga måltider, och skolämnet hem- och konsumentkunskap.

Forskningsmiljön arbetar för att skapa samhällsrelevant kunskap om mat och måltider genom:

  • Forskningsprojekt om bl.a. hållbara matvanor, ämnesintegrerad matundervisning, nutrition, måltidsutveckling, matens smaklighet och acceptans och matmiljö.
  • Förmedling av kunskap om människors möte med mat och måltider.
  • Samverkan med externa parter för att förbättra möjligheten till hälsosamma och hållbara måltider.

Exempel på doktorandarbeten inom forskningsmiljön:

  • Estimating added and free sugars intake in Swedish adolescents – Methods, food sources, nutritional implications, and potential food label impact. (Julia Wanselius).
  • Opportunities and challenges for a shift towards more plant-based diets in public and private meals considering climate impact, health aspects and acceptance. (Mari Wollmar).
  • Subject integrated food education in a Swedish primary school. (Louise Hård).
  • Vegetable and fruit consumption among children: Exploring thoughts and intake, and developing a new health promotive practice (Hannah Helgegren).
  • Dietary intake and nutritional status among youth adhering to plant-based or omnivorous diets in Sweden. (Isabelle Mulkerrins).
  • Assessment of knowledge-in-action - Challenges and opportunities in Swedish home economics education (Jenny Lind).

Människors möte med mat och måltider

Boken  Människors möte med mat och måltider, erbjuder djupgående insikter i hur matvanor och måltider formas av samhällsförändringar, hållbarhetsutmaningar och kulturella influenser. Boken, riktad till yrkesverksamma och studenter inom kostvetenskap, undersöker allt från växtbaserade kostalternativ till den offentliga måltidens politiska styrning.

Läs mer om boken Människors möte med mat och måltider

Publikationer

Publikationslista (GUP)