
Pastasås med musslor
Ljuvligt god pasta med blåmusslor i en sås på vitlök, tomater och chili. Pastan drar åt sig musslornas sälta och tomaternas sötma samtidigt som du får det lilla extra stinget av röd chili.
4 portioner | 45 minuter
Ingredienser
1 nät blåmusslor (ca 1 kg)
2 tomater
2 morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 stjälkar stjälkselleri
1 röd chili (mild)
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
1 msk strösocker
1 msk torkad oregano
Salt och peppar
4 portioner spaghetti
1 dl riven parmesan
1/2 dl hackad persilja
Göt så här
1. Tvätta och rensa musslorna.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Ta en ugnsform, lägg ett bakplåts papper i botten på formen.
4. Skär tomaterna i halvor. Skär löken på hälften och sedan i tunna skivor.
5. Tvätta morötterna (skala dem bara om skalet är väldigt dåligt) och skär dem i stavar.
6. Skala vitlöksklyftorna, lägg dem på skärbrädan och tryck dem mot skärbrädan med den platta sidan av en kniv så att de “mosas”.
7. Skär stjälksellerin i 1/2 cm tjocka skivor.
8. Skär chilin först på längden. Ta ur kärnorna. Skär sedan i centimeter stora bitar.
9. Lägg alla grönsakerna på ugns plåten och ringla över oljan. Ställ in i ugnen ca 20 min. Stick i grönsakerna med en kniv för att se att de är helt mjuka. Då är de klara.
10. Ta försiktigt ut plåten. Tänk på att det är varmt och kan komma mycket ånga från grönsakerna när du öppnar ugnsluckan.
11. Häll ner grönsakerna i en mixer, tillsätt krossade tomater och mixa allting tills det är ganska slätt.
12. Häll såsen i en kastrull och värm den på medelvärme.
13. Tillsätt vinäger, socker, oregano, salt och peppar. Smaka försiktigt och känn efter om du tycker det skall vara mer salt eller peppar.
14. Lägg i musslorna i såsen, rör om och låt dem sjuda i såsen 35 min tills alla musslor har öppnat sig ordentligt. Koka spaghetti eller annan pasta en ligt beskrivningen på förpackningen.
15. Servera musslorna och tomat såsen till spaghettin, toppa med riven parmesan och persilja.