
Ramen med musslor och sockertång
Ramen är en japansk nudelsoppa. Här serveras den med blåmusslor, pak choi och sojamarinerade ägg.
4 portioner | 45 minuter
Ingredienser
Sojamarinerade ägg
4 ägg
1 dl japansk soja
1 dl mirin
1 dl vatten
Ramen
1 nät blåmusslor (ca 1 kg)
1,5 l vatten
4 msk kycklingfond eller grönsaksfond eller 2 buljongtärningar
2 salladslökar
4 vitlöksklyftor
50 g ingefära
Spadet från musslorna
1/2 dl torkade sockertångsflingor
3 tsk japansk soja
2 tsk sesamolja
2 pak choi
4 portioner nudlar
Till servering
2 salladslöksstjälkar, tunt skivade
1 röd chili skuren i små bitar
Hackad färsk koriander
Furikake
Gör så här
Sojamarinerade ägg
Sojamarinerade ägg behöver förberedas i god tid. De skall marineras i 6-12 timmar i sojablandningen.
1. Koka upp vatten, lägg i äggen och koka i 6 minuter. När de svalnat skalar du dem och lägger dem i en 2 liters plastpåse.
2. Blanda soja, mirin och vatten och häll över äggen. Knyt påsen och låt stå i kylen i 6-12 timmar. Häll sedan av marinaden.
3. Dela äggen på mitten precis innan serveringen av din ramen.
Ramen
1. Tvätta och rensa musslorna.
2. Värm upp en rymlig kastrull på medelvärme och lägg i musslorna. Lägg på locket. Rör om bland musslorna då och då och vänta tills de har öppnat sig (3–5 minuter).
3. Häll musslorna i ett durkslag och ta vara på musselspadet. Ställ musslorna åt sidan medan du förbereder buljongen.
4. Skär både det gröna och vita på salladslökarna i skivor. Skär vitlöksklyftorna i mindre bitar.
5. Skala ingefäran och skär den i mindre bitar.
6. Koka upp vatten, fond/buljong med grönsakerna och musselspadet. Låt det koka på medelvärme i ca 20–30 min (buljongen får en fylligare smak ju längre du kokar den).
7. Häll av grönsakerna i ett durkslag och ta vara på buljongen.
8. Skär varje pak choi i fyra delar på längden.
9. Tillsätt sojan, sesamoljan och sockertångsflingorna i buljongen och koka pac choien mjuk i buljongen. Låt musslorna bli uppvärmda i buljongen en liten stund innan du serverar.
10. Koka dina nudlar enligt beskrivningen på förpackningen.
11. Lägg först nudlar i botten på en djup portionsskål. Därefter pak choi, musslor och det kokta ägget. Häll sist buljongen över alltsammans.