
Ris med furikake och blåstångscrisp
Furikakeblandningar används ofta i det asiatiska köket. Tillsammans med ugnsrostade blåstångsskott blir det en härlig krispig topping på ditt ris.
4 portioner | 45 minuter
Ingredienser
Ris
3 dl jasminris
5 dl vatten
2 krm salt
Furikake
1 dl sesamfrön
1 tsk japansk soja
1/2 tsk sesamolja
1 msk torkade flingor av havssallat, mixade i mindre bitar
1 msk torkade flingor av sockertång, mixade i mindre bitar
Tångcrisp
1/2 liter av de yttersta topparna på blåstångsplantorna
1–2 msk olivolja eller rapsolja
1 tsk sesamolja
Gör så här
Koka riset enligt anvisningar på för packningen.
Furikake
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
2. Lägg 1/2 dl sesamfrön i blöt i soja och sesamolja. Låt dem ligga och marinera i minst 10 min medan ugnen blir varm.
3. Häll ut de färdigmarinerade fröna på en plåt som du har klätt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i 5 min. Ta ut dem och rör runt bland fröna. Sätt in dem i ugnen 5 min till.
4. Värm upp en stekpanna till lite mer än medelvärme.
5. Rosta resten av sesamfröna i den torra stekpannan tills de är gyllen bruna och börjar dofta nötigt. Passa dem noga. De bränner fort. Rör om då och då.
6. Mixa tångflingorna i mindre bitar.
7. Blanda alla fröer och tångflingor. Förvara i en burk med tättslutande lock.
Blåstångscrisp
1. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Lägg tången och oljan i en skål och vänd runt så att tången blir väl täckt av olja överallt.
3. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och häll ut tången på pappret.
4. Rosta tången i ugnen i 20 min. Ta ut plåten, rör om och låt det rostas lite till om det inte har hunnit bli riktigt krispigt. Lägg upp ris i en större skål eller fyra portionsskålar och strö furikake och tångkrisp på. Servera gärna tillsammans med musslor med röd curry och kokosmjölk.