Göteborgs universitet
Bild
Ris med furikake och blåstångscrisp
Receptet framtaget av Karolina Martinson till Havsbondens kokbok.
Foto: Carolin Freiholtz
Länkstig

Ris med furikake och blåstångscrisp

Furikakeblandningar används ofta i det asiatiska köket. Tillsammans med ugnsrostade blåstångsskott blir det en härlig krispig topping på ditt ris.

4 portioner | 45 minuter 

Ingredienser

Ris

3 dl jasminris

5 dl vatten

2 krm salt

Furikake

1 dl sesamfrön

1 tsk japansk soja

1/2 tsk sesamolja

1 msk torkade flingor av havssallat, mixade i mindre bitar

1 msk torkade flingor av sockertång, mixade i mindre bitar

Tångcrisp

1/2 liter av de yttersta topparna på blåstångsplantorna

1–2 msk olivolja eller rapsolja

1 tsk sesamolja

Gör så här

Koka riset enligt anvisningar på för packningen.

Furikake

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

2. Lägg 1/2 dl sesamfrön i blöt i soja och sesamolja. Låt dem ligga och marinera i minst 10 min medan ugnen blir varm.

3. Häll ut de färdigmarinerade fröna på en plåt som du har klätt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i 5 min. Ta ut dem och rör runt bland fröna. Sätt in dem i ugnen 5 min till.

4. Värm upp en stekpanna till lite mer än medelvärme.

5. Rosta resten av sesamfröna i den torra stekpannan tills de är gyllen bruna och börjar dofta nötigt. Passa dem noga. De bränner fort. Rör om då och då.

6. Mixa tångflingorna i mindre bitar.

7. Blanda alla fröer och tångflingor. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Blåstångscrisp

1. Sätt ugnen på 170 grader.

2. Lägg tången och oljan i en skål och vänd runt så att tången blir väl täckt av olja överallt.

3. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och häll ut tången på pappret.

4. Rosta tången i ugnen i 20 min. Ta ut plåten, rör om och låt det rostas lite till om det inte har hunnit bli riktigt krispigt. Lägg upp ris i en större skål eller fyra portionsskålar och strö furikake och  tångkrisp på. Servera gärna tillsammans med musslor med röd curry och kokosmjölk